Gå med i Tappra Barn Charity Business Club idag.
Kontakta oss
Hur allting startade

Historien om Tappra Barn


Idén till Mange Johanssons dag för Tappra Barn började på familjen Lillmans veranda en solig sommardag med att Niklas Lillman frågade Magnus ”Mange” Johansson över en grill om inte han var sugen på att göra något för välgörenhet. Niklas hade fått upp ögonen att göra något för välgörenhet året innan då han läste om en välgörenhetsgolf i Stockholm i en skvallertidning hos frisören.

Mange svarade att han var intresserad av det och hade goda erfarenheter av det sedan sin tid i NHL där de var riktigt duktiga på det. Niklas och Mange spånade vidare under kvällen och insåg väldigt snart att man ville ha med den gemensamma vännen Micke Berggren på resan. Micke jobbade med Event och hade alla kunskaper som saknades för att köra igång med ett välgörenhetsevent. Mange ställde två krav för att vilja vara med och det var att det eventuella överskottet skulle gå till barn och att det skulle ha lokal anknytning. Niklas ställde också krav på Mange och det var också att eventuellt överskott skulle gå till barn och att Mange skulle jobba aktivt med dagen och inte bara ställa upp med sitt namn. Så snart man var överens om detta togs kontakt med Micke som gärna ville vara med också, så den dagen föddes ”Mange Johanssons dag för tappra barn”.

Några dagar senare åkte Niklas ut till Björn Gustavsson på Landeryds golfklubb och frågade om de ville vara med och göra en välgörenhetsgolf med oss. Det ville de gärna men frågade samtidigt om vi inte ville ta över nuvarande Barndiabetesgolfen som varje år spelades på Landeryd men som hade börjat tappa lite i intresse. Barndiabetesfonden hade vi redan pratat om som mottagare eftersom Mange hade bra kontakt med dem via hockeyn och hade gått i samma klass som grundaren till Barndiabetesfondens son och Niklas hade kompisar vars dotter precis fått barndiabetes. Dottern heter Emma och ni som har varit med på Manges dag har många gånger fått träffa denna fantastiska tjej och höra hennes berättelser om hur det är att ha typ 1 barndiabetes. Kul kuriosa i sammanhanget är att Tappra Barns maskot, som införskaffades 2018 har fått namnet Emma, som alltså var en viktig del vid starten av Tappra Barn. Vi pratade med Johnny Ludvigsson som är grundaren till Barndiabetesfonden om att ta ”över” tävlingen och de blev väldigt glada att det kom in nya krafter som kunde utveckla deras tävling.

De tre grundarna fortsatte att spåna och en första idé var att våra gäster skulle få utmana en profil på varje hål och den första profilen som vi tänkte våra gäster skulle få utmana var Charlotte Rohlin på bolljonglering. Nu blev det inget med just den idén då, men tanken sådde ett frö till kommande events och golftävlingar. Dock kom man fram till att i varje boll skulle det få spela en profil och på varje hål så önskade vi placera ett företag som sponsor.  

Allt eftersom planeringen gick vidare insåg vi att det inte skulle gå att göra dagen själva då alla jobbade helt ideellt med detta så vi var tvungna att få stöd. Därför bildades en projektgrupp som förutom de tre grundarna bestod av Rolf Wilhelmson, Per Jangius och Fredrik ”Feffe” Ahlsén. Planeringen flöt på och datumet sattes till den 19 maj 2011 på Vesterby vilket alla såg fram emot.

Vi skulle få in vårt överskott genom att ta betalt från företagen som var hålsponsorer, sälja spelplatser och genom auktionen som vi skulle hålla på banketten. Kraven på auktionssakerna var att de skulle vara unika, och inte gå att köpa i handeln. Bland det första vi fick in var Anders Holmertz badbyxor som han hade simmat OS i.

Rolf och Niklas sålde in hål till företagen och vi fick väldigt bra gensvar och bland de första som svarade ja var Roger på Prodema, Hans på Liljegrens fastighetsbyrå och Bengt-Göran på Teknova. Vi slöt också en hel del samarbeten med företag som vi behövde hjälp av och där var Lasse på Jenå reklam och Björn på Möllers Group väldigt tidiga med att vilja hjälpa till.

Mange och Feffe jagade Profiler och auktionsobjekt och även där fick vi bra respons och bland de första som ville vara med fanns Pebben Axelsson, Mackan Edlund, Kristin Kaspersen och Anders Holmertz. Micke och Per jobbade hårt med att få till inbjudningar och allt material som behövdes och med allt annat praktiskt som vi inte tänkt på. Månaderna rullade på och dagen blev större och större och när vi var framme i maj hade vi fått ihop 18 hålsponsorer, 26 profiler, 26 ”lag” och 13st auktionsobjekt. Idén från Niklas veranda nästan ett år tidigare hade äntligen blivit verklighet! Vi var alla mycket stolta över vad vi hade åstadkommit och att vi kunde skänka över tvåhundra tusen redan första året till barndiabetesfonden – helt fantastiskt! Redan under dagen för ”Manges dag” var det 16 företag som ville vara med nästa år och väldigt många profiler som ville komma tillbaka så det blev lätt att ta ett beslut att köra vidare på Manges dag.

”Manges dag för Tappra Barn” drevs vidare under flera år, helt ideellt av grundarna och övriga inblandade. Dagen växte för varje år, och med detta även arbetsinsatsen… 2015 stod vi inför beslutet att antingen lägga ner engagemanget, eller hitta formerna för att utveckla och göra detta professionellt. Dagen hade då genererat över 2 miljoner i bidrag till olika välgörenhetsorganisationer lokalt, främst Barndiabetesfonden, och det kändes tungt att lägga ner detta projekt. Istället fattades beslutet att starta en stiftelse för att jobba vidare med detta arbete, och fortsätta kunna skänka pengar till behövande organisationer och mottagare under många år framåt! 2016 startades en stiftelse som fick namnet ”Tappra Barn” med förhoppning om att expandera verksamheten till fler städer, med lokala värdar, där Mange Johansson fortsatt skulle vara värd för Linköping. Följaktligen startades engagemang upp i Jönköping, med Johan Davidsson och Pelle Edberg som värdar samt i Göteborg med Pebben Axelsson och Christian Olsson som värdar. Sedan dess har Karin Frick anslutit som värd i Jönköping och under 2018 utökades engagemanget till att även omfatta Norrköping, där Malin Baryard-Johnsson, Karl Eklöf, Alexander Fransson, Peter Johansson och Bruno Mitsogiannis är värdar.

Vi vill tacka alla som hjälpt oss att bli den organisation vi är idag, och som än idag ställer upp och hjälper oss vid olika events och aktiviteter. Utan alla dessa underbara människor och ideella krafter hade inte Tappra Barn funnits!

Följ oss i sociala medier!